Home > Nederlands, Politiek > Voorspelbaar

Voorspelbaar

January 6, 2012

Het openbare discours in Nederland is inmiddels hard op weg om net zo vergiftigd te eindigen asl dat in de Verenigde Staten. Inmiddels is het al zo dat als je een bepaald standpunt inneemt dat je een volkomen standaardantwoord kan terug verwachten, dat overduidelijk niet gebaseerd is op een gedegen analyse van je argumenten, maar puur op welke kant van het politieke spectrum men je inschat.

Als voorbeeld: nadat ik mij voor de zoveelste keer geërgerd had aan weer een column over de Islam van Annelies van der Veer in gratis visverpakking Metro van dinsdag 3 januari, besloot ik maar eens te doen wat je normaal op een forum doet: mijn kritiek opschrijven en opsturen naar het ingezonden-brieven email-adres.

Mijn vergelijking van Annelies met een kapotte langspeelplaat werd nog geplaatst ook. En wat was de eerste reactie, in de Metro van vandaag? Jawel, iemand die begint over hoe eenzijdig de rest van de ‘Linkse’ pers over Wilders bericht.

Het is zo ontzettend vermoeiend voorspelbaar: als je kritiek levert op iemand die tot Nieuw Rechtsch behoort (sleutelwoorden: islamofoob, antilinks) dan komt er gegarandeerd een andere aanhanger die maar besluit om over de misstappen van anderen te beginnen, in plaats van op de kritiek in te gaan.

En zo gaat het elke keer:

  • Brandstichting in een Moskee? “Ja, maar, die weggepeste homo’s dan?”
  • Homo’s weggepest door autochtonen? “Ja maar, eerwraak”
  • Familiedrama? “Ja maar, waarom mogen er geen kerken in Saudi-Arabië gebouwd worden?”
  • Ontuchtpleger in de Kamer? “Ja maar, dit al geroyeerde PvdA-lid dan?”

Is er een handboek of zo, dat ditzelfde rhetorische kuttruukje altijd door dezelfde mensen gebruikt wordt? En is de rest van Nederland echt zo dom dat men er in blijft trappen? Zo nee, wanneer gaat iemand in de mainstream dan eens zijn bek opentrekken op dit eeuwige rechtsche gedraaikont om kritiek te vermijden?

Categories: Nederlands, Politiek
%d bloggers like this: