Home > Literatuur, Nederlands, Science Fiction > Als je het kunt bedenken…

Als je het kunt bedenken…

August 1, 2011

…Dan heeft iemand er porno over verzonnen.

Aldus de ijzeren wet van het Internet, ook wel bekend als Regel 34.

Charles Stross zou Charles Stross niet zijn als hij hier geen idee uit gehaald had. En dus heet zijn nieuwste roman in deze serie, na het eerste boek ‘Halting State’, heel toepasselijk ‘Rule 34’.

De laatste keer dat we Liz Kavanaugh, agente bij de politie van Edinburgh, zagen, was ze betrokken bij een zaak met vermissingen en financiële malversaties rond een online gaming bedrijf. Promotie heeft ze sinds ‘Halting State’ slechts zijdelings gemaakt, en tegenwoordig leidt ze de unit die ‘vreemde’ misdaden oplost die iets met de duistere zijde van het Internet te maken hebben. Als dan ook een rijke burger in zijn dure appartement wordt gevonden in omstandigheden die op een auto-erotisch ‘ongelukje’ lijken, is het precies Liz’s pech dat de officier ter plekke onraad ruikt en haar er bij haalt.

De andere personages in dit boek zijn nieuw. Anwar Hussein is een kruimeldiefje dat gezeten heeft voor online identiteitsfraude, en wanhopig probeert zijn leven weer op de rails te zetten. Hij krijgt een baan aangeboden die volkomen legaal is, maar te mooi lijkt om waar te zijn.

En de schimmige maffia-organisatie die alleen bekend is als ‘The Organization’ heeft één van zijn leden naar Edinburgh gestuurd om daar de organisatie van een verkoopnetwerk van voorwerpen, geproduceerd in portable kunststof-labs ter hand te nemen.

Een goede techno-thriller begint met een goed plot. Charlie weet deze drie verhaallijnen op onnavolgbare wijze aan elkaar te knopen tot een conclusie met een hoog “Holy Shit!” quotient.

Buiten het plot is Charlie opnieuw in staat om personages neer te zetten waarvan je wilt weten wat ze nu weer gaan doen; personages ook waar je mee mee leeft. Ook hier heeft hij weer een voltreffer; Liz Kavanaugh is haar gebruikelijke, licht afstandelijke zelf, Anwar is een sympathieke vent, en de vertegenwoordiger van ‘The Organization’ is een ijzingwekkende psychopaat.

Kinky en soms zelfs walgelijke inkijkjes in de zelfkant van een Internet van morgen; een blik op hoe identiteitsfraude, spam en de bestrijding daarvan zich zouden kunnen ontwikkelen, en dat alles geschreven in Charlie’s gebruikelijke heldere, licht sardonische proza. Met als bonus een extra personage: Edinburgh zelf, dat door Charlie liefdevol wordt neergezet op een manier dat je bijna de mensenmassa’s om je heen voelt.

Nadelen heeft ‘Rule 34’ bijna niet. De typische schrijfstijl in de 2e persoon enkelvoud is even wennen, maar wie dit in ‘Halting State’ overleefd heeft voelt zich meteen thuis. Grootse inzichten in de menselijke psyche en weidse philosophische vergezichten krijgen we ook niet, maar Charlie heeft dan ook geen pretenties in die richting.

Voor de liefhebbers van de betere thriller, een absolute aanrader; uitstekend geschreven vakwerk.

Advertisements
%d bloggers like this: